Co zrobić, gdy ulewne deszcze zmienią się w powódź?

ERGO Hestia już w czwartek rano uruchomiła specjalną infolinię dla osób poszkodowanych przez ulewne deszcze. Wystarczy zadzwonić na numer 800 437 842, czyli 800 HESTIA, by uzyskać priorytetową pomoc przy likwidacji szkody. <p>Ulewne deszcze oznaczają większe szkody nż zwykle. Jeśli już zdarzy się nieszczęście, warto wiedzieć, jak najszybciej uzyskać odszkodowanie u ubezpieczyciela.Likwidacja może odbywać się na kilka sposobów.Dla szkód, w których zakres uszkodzeń nie jest znaczny, proces likwidacji odbywa się w ramach procedury uproszczonej. Polega ona na ustaleniu odszkodowania w oparciu o rozmowę telefoniczną, bez wykonywania oględzin. Oznacza to oszczędność czasu i zaangażowania klienta, a przede wszystkim ? bardzo szybką wypłatę.Tam, gdzie szkody są większe, Ergo Hestia wysyła likwidatorów mobilnych.Co się stanie, kiedy zgłosisz szkodę?
  1. Jeśli szkoda jest niewielka, zgłosisz ja na infolinii ? i po dosłaniu dokumentów, wypłacimy odszkodowanie.
  2. Jeśli szkoda jest większa, likwidator mobilny przyjedzie do Ciebie i dokona oględzin mienia dotkniętego szkodą; sporządzi opis i kwalifikację zniszczeń.
  3. Następnie poprosimy Cię o zgromadzenie dokumentacji niezbędnej do oceny odpowiedzialności i ustalenia wysokości odszkodowania;
  4. Następnie na podstawie dokumentów i oględzin ustalimy przyczyny
    i okoliczności powstania szkody;
  5. Wycenimy zniszczone mienie lub koszty jego naprawy
  6. Wypłacimy odszkodowanie
Pamiętaj! Warto zabezpieczyć swoją własność, aby to, co dla nas cenne, nie zostało zniszczone.W przypadku intensywnych opadów deszczu z burzami:
  • Warto zweryfikować stan naszych okien oraz wychodząc z domu zadbać by zostały one zamknięte.
  • Dobrze również zabezpieczyć sprzęt wyłączając go z sieci w czasie burzy.
  • W trakcie podtopień dobrze jest przygotować zapory w postaci worków z piaskiem, które uniemożliwią wdarcie się wody do pomieszczeń.
  • W sytuacji, gdy woda dostanie się do środka można przystąpić do jej wypompowania oraz wezwać na pomoc straż pożarną dysponującą specjalistycznym sprzętem.
  • W przypadku zerwania dachu przydatna może okazać się folia lub plandeka, którą powinniśmy zabezpieczyć dach w celu zapobiegania dalszym zniszczeniom.
Źródło Hestia SA. Dostarczył netPR.pl