Allegro.pl po raz kolejny zwiększa bezpieczeństwo transakcji na aukcjach

Firma QXL Poland sp. z o.o., właściciel największego i najbezpieczniejszego polskiego serwisu aukcyjnego Allegro.pl (http://www.allegro.pl) informuje o wprowadzeniu w swoim serwisie nowego narzędzia, które w znacznym stopniu zwiększa bezpieczeństwo transakcji zawieranych na aukcjach internetowych. Jest nim Kod Aktywacji Sprzedaży (w skrócie KAS), unikalny numer nadawany każdemu sprzedającemu na Allegro.pl. Numer ten jest wysyłany pocztą do domu, tak więc wyklucza on podszycie się osoby pod kogoś innego a także jest potwierdzeniem wprowadzenia przez niego poprawnych danych osobowych (w razie jakiekolwiek oszustwa pozwala to szybko i sprawnie odszukać sprawcę). W przypadku zwrotu listu z kodem serwis Allegro.pl blokuje automatycznie konto takiego użytkownika, dzięki czemu nie ma on żadnych możliwości oszukiwania na aukcjach. Wszelkie koszta dystrybucji kodu KAS ponosi serwis Allegro.

Kod aktywacji jest kolejnym narzędziem zwiększającym bezpieczeństwo transakcji zawieranych za pośrednictwem Allegro.pl. Innym jest tzw. system Escrow (www.allegro.pl/escrow), wprowadzający tzw. trzecią stronę transakcji, która gwarantuje sprzedającemu, że otrzyma pieniądze a kupującemu - towar w stanie i jakości jakiej oczekiwał. Firma QXL Poland prowadzi także bardzo skuteczną kontrolę wszystkich rejestracji nowych użytkowników pod kątem poprawności danych osobowych, numerów IP czy aktywności na aukcjach. Dzięki bardzo ścisłej współpracy Allegro.pl a Policją bardzu wielu oszustów jest zatrzymywanych, a dzięki wewnętrznemu elektronicznemu systemowi kontroli - często zanim jeszcze zdążą popełnić przestępstwo za pośrednictwem naszych stron. Wszystkie wymienione tu działania prowadzone są w sposób ciągły, dzięki temu udało się obniżyć liczbę wykroczeń na Allegro do poziomu poniżej 0,4% wszystkich zawieranych transkacji, to jest wartością najniższą w Polsce i nie ustępuje standardom światowym.

====

Największy polski serwis aukcyjny Allegro.pl gromadzi ponad 85% wszystkich transakcji aukcyjnych w polskim Internecie, których łączna wartość w miesiącu październiku wyniosła ok. 8,4 mln zł. Serwis posiada ok. 295.000 zarejestrowanych użytkowników oraz ponad 120.000 ofert dostępnych online. Codziennie na stronach Allegro pojawia ok. 15.000 nowych ofert, z czego ponad 30% przedmiotów znajduje swoich nabywców. Łącznie użytkownicy Allegro.pl odsłaniają miesięcznie ponad 42 mln stron WWW (październik), co wg badania panelowego firmy I-metria plasuje serwis firmy QXL Poland na czwartym miejscu w Polsce.
Źródło Grupa Allegro Sp. z o. o.. Dostarczył netPR.pl