The Banker Award 2002 dla Banku Pekao SA

The Banker, jeden z najbardziej prestiżowych magazynów finansowych świata, uhonorował Bank Pekao SA nagrodą dla Najlepszego Banku w Polsce.

We wrześniowym numerze The Banker opublikuje swój coroczne zestawienie najlepszych banków w poszczególnych krajach. Specjaliści zaproszeni przez miesięcznik do stworzenia tego rankingu zdecydowali, że w Polsce tytuł najlepszego banku i nagroda The Banker Award 2002 przypadnie Bankowi Pekao SA. Honorowy dyplom i statuetkę odbierze jutro (3 sierpnia) Prezes Maria Wiśniewska podczas specjalnej uroczystości w Londynie.

Bank Pekao SA zdobył więc tym samym komplet trzech najważniejszych międzynarodowych nagród przyznawanych przez prestiżowe miesięczniki fachowe. Wcześniej bowiem został uhonorowany także tytułem "Best Bank in Polend 2002" przez magazyn Global Finance oraz nagrodą "Award for Excellence 2002" przez wydawnictwo Euromoney.

W uzasadnieniu wyboru The Banker pisze:

Bank Pekao SA, który osiągnął 20,7 % zwrotu na kapitale w ubiegłym roku, zaczyna czerpać zyski z restrukturyzacji wszystkich obszarów biznesowych, jaką przeprowadził w ostatniich latach. Objęła ona m.in. wprowadzenie nowego systemu obsługi klientów korporacyjnych i rozwój nowych produktów dla klientów detalicznych.

Po przejęciu Pioneer Group przez UniCredito Italiano, spółki Pioneera w Polsce zostały połączone z odpowiednikami z grupy finansowej Pekao SA, co przyniosło wzrost udziałów w rynku, wysoki zwrot z inwestycji i redukcję kosztów marketingowych i operacyjnych. Należące do Banku towarzystwo funduszy emerytalnych Pekao PTE odgrywa zaś wiodącą rolę w procesie konsolidacji polskich funduszy.

Modernizacja Pekao SA, która zaczęła się w 1999 r., przynosi efekty w postaci podniesienia efektywności, tak samo jak strategia głębokiej segmentacji klientów i identyfikacji potrzeb różnych grup przy jednoczesnej standaryzacji oferty dla klienta masowego. Klientom detalicznym Pekao SA oferuje duży zakres nowych usług, aż do ekskluzywnych kart płatniczych i specjalnego modelu obsługi najzamożniejszych klientów. Klientom korporacyjnym zaś Bank oferuje zindywidualizowaną obsługę poprzez wyspecjalizowanych doradców klienta.

The Banker jest jednym z najbardziej prestiżowych magazynów finansowych na świecie, a. jego czytelnikami są prezesi, dyrektorzy finansowi, zarządzający aktywami, analitycy i kadra menedżerska odpowiedzialna za strategiczne decyzje inwestycyjne dla globalnych firm i instytucji. The Banker wydawany jest od 1926 roku, ma ponad 25,000 czytelników.

Źródło Bank Pekao SA. Dostarczył netPR.pl