Lokaty ? pewny zysk dla Kowalskiego

Lokaty bankowe to wciąż najpopularniejszy wśród Polaków sposób oszczędzania. Mimo, że od paru lat szybko tracą na rzecz innych form inwestowania, takich jak na przykład fundusze inwestycyjne, to tylko na różnego rodzaju lokatach klienci indywidualni w kwietniu 2006 roku utrzymywali ponad 143 mld złotych. Ostanie pogorszenie koniunktury na giełdzie może z powrotem zachęcić niektórych do oszczędzania w bankach. Chociaż zysk na lokatach nie jest może wysoki, to jednak ma podstawową zaletę ? jest pewny. Od dłuższego czasu obserwujemy postępujący spadek oprocentowania depozytów w bankach. Przyczyną tego są kolejne obniżki stóp procentowych. Obecnie odsetki z lokat terminowych oscylują w granicach 2,5-3,5 proc. Pomimo tego nadal można znaleźć banki, które kuszą znacznie wyższym oprocentowaniem. Dla wielu osób lokata terminowa to wciąż najwygodniejszy sposób ulokowania własnych oszczędności. Jest to przede wszystkim pewna inwestycja, która nie niesie ze sobą elementów ryzyka. Standardowa lokata terminowa jest łatwa w założeniu, a do jej otwarcia nie jest potrzebna znajomość rynku finansowego. Nie pociąga za sobą żadnych dodatkowych kosztów. Pomimo, że odsetki ze standardowej lokaty mogą być niewystarczająco zadowalające dla części klientów, to lokaty nadal cieszą się dużym powodzeniem. Obecnie najkorzystniejsze oprocentowanie tradycyjnych lokat terminowych oferują Getin Bank i Eurobank. Deponując w tych instytucjach oszczędności powyżej 10 tys. zł możemy liczyć na stawkę odpowiednio 4,2 i 4,05 proc. Gorzej jest w przypadku inwestycji krótkoterminowych. Jeżeli chcielibyśmy odłożyć niewielką kwotę, np. 2 tys. zł na okres jednego miesiąca możemy liczyć co najwyżej na zysk w wysokości 6 zł. Zostanie on dodatkowo pomniejszony o 19 proc. podatek. Dla osób, które chcą zainwestować swoje oszczędności w krótkim alternatywą mogą być organizowane przez Bank Millennium aukcje lokat. Bank umożliwił swoim klientom licytowanie wysokości odsetek 15-dniowej lokaty na aukcji. Średnie oprocentowanie wynosi obecnie 4,8 proc. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się lokaty łączone z funduszami inwestycyjnymi. Charakteryzują się tym, że deponowana kwota jest dzielona na dwie części ? jedna część jest odkładana na lokacie terminowej, druga lokowana w jednostki funduszy inwestycyjnych. Zysk z lokaty jest stały, natomiast profity z inwestycji zależą od wyników funduszu. Alternatywą dla lokat terminowych mogą być również rachunki oszczędnościowe, które oferuje większość banków. Wypłata środków z takiego rachunku nie powoduje utraty odsetek. Dodatkowo oprocentowanie proponowane przez banki dla tego typu kont oszczędnościowych jest zazwyczaj wyższe niż w przypadku standardowych lokat. Ich prowadzenie jest bezpłatne. Dla przykładu w Polbanku EFG oprocentowanie Rachunków oszczędzających wynosi 4,5 proc., a oprocentowanie środków na Otwartym Koncie Oszczędnościowym ING Banku Śląskiego podczas trwającej właśnie promocji 5 proc. W ofertach banków znaleźć można także tzw. polisy lokacyjne. Zysk z takiej lokaty jest zwolniony z podatku kapitałowego (tzw. podatku Belki). Taką ofertę posiada m.in. Nordea Bank Polska. Dochód z polisy Nordea Profit Plus oprocentowany jest stawką 3,24 proc. co odpowiada lokacie, której oprocentowanie wynosi 4 proc. Komentarz Wojciecha Boczonia, eksperta Bankier.pl Pomimo niskiego oprocentowania lokaty to nadal jeden z najbardziej popularnych produktów oszczędnościowych na rynku. W ten sposób wciąż oszczędza większość Polaków. Są łatwe do założenia, bezpieczne i nie wymagają dodatkowej wiedzy na temat rynku finansowego. Wiele osób nadal preferuje tą metodę oszczędności, mimo że banki oferują produkty gwarantujące lepsze zyski. W ostatnim czasie coraz mocniejszą alternatywą dla lokat stają się rachunki oszczędnościowe, które są produktem o wiele bardziej elastycznym. W przeciwieństwie do lokaty umożliwiają wcześniejszą wypłatę pieniędzy bez utraty odsetek, często są tez wyżej oprocentowane niż tradycyjne lokaty. Popularność zyskują także fundusze inwestycyjne, jednak te wymagają chociaż podstawowej wiedzy na temat inwestycji na rynku. Banki starają się ją dostarczyć klientowi, oferując na przykład produkty typu ?fundusz plus lokata?. Mimo wszystko tradycyjna lokata oszczędnościowa to nadal środek pierwszego wyboru dla przeciętnego klienta banku. Zachęcamy również do zapoznania się z pełną wersją raportu na stronie: http://www.bankier.pl/wiadomosci/multiarticle.html/1439697,,,.html

Oprocentowanie lokaty zakładanej na 1 rok w kwocie 10 tys. zł (na 29 maja 2006)

STAŁE

BANK