Konferencja prasowa Polskiego Związku Faktorów

W dniu 12 czerwca 2006 odbyła się pierwsza konferencja prasowa Polskiego Związku Faktorów (PZF).   Polski Związek Faktorów powstał 28. kwietnia br i zrzesza 10 firm faktoringowych. Funkcję Przewodniczącej Komitetu Wykonawczego PZF pełni Prezes Zarządu Polfactor SA Elżbieta Urbańska. W czasie konferencji prasowej zaprezentowane zostały firmy zrzeszone w PZF oraz ich wyniki finansowe za pierwsze pięć miesięcy 2006 roku. Wartość obrotów tych firm po pięciu miesiącach wynosi 5,054 mld PLN i jest wyższa o 18% niż w roku poprzednim – poinformowała Przewodnicząca PZF Elżbieta Urbańska. Pokazane wyniki świadczą o wysokiej dynamice wzrostu rynku faktoringowego oraz o zróżnicowanym tempie tego wzrostu w poszczególnych firmach. Na konferencji zaprezentowane zostały także dane dotyczące obrotów faktoringowych na świecie w 2005 roku w poszczególnych krajach  oraz wyniki odnotowane na poszczególnych produktach. Faktoring jest wykorzystywany przede wszystkim w takich branżach jak: spożywcza, energetyczna, usługi, hutnicza, oraz komputerowa. Polfactor odnotował bardzo dobre wyniki za pierwsze pięć miesięcy 2006 roku. Wartość jego obrotów wyniosła 1,1 mld PLN, co daje mu trzecie miejsce wśród firm faktoringowych zrzeszonych w Polskim Związku Faktorów.
Źródło mFaktoring. Dostarczył netPR.pl