BRE Bank rośnie szybciej niż rynek

Wyniki BRE Banku pod względem przyrostu sprzedaży kart płatniczych oraz wartości transakcji znacznie przekraczają średnią rynkową. Najdynamiczniej (o ponad 54%) w ciągu ostatniego roku wzrosła sprzedaż kart kredytowych dla os. fizycznych. Najbardziej, aż 4-krotnie, BRE Bank zdystansował rynek pod względem sprzedaży kart debetowych.

Z danych Visa Europe wynika, że roczne przyrosty zarówno to pod względem liczby kart, jak i transakcji, czy wartości transakcji, dla wszystkich typów kart przekraczają 30%. Najdynamiczniej rosła liczba kart kredytowych (54,6%). Roczne przyrosty liczby i wartości transakcji dokonanych tymi kartami również przekroczyły 50%.

„Cieszy nas fakt, że liczba i wartość transakcji rośnie szybciej niż liczba kart, co oznacza, że klienci coraz chętniej posługują się nimi na co dzień, powierzając BRE Bankowi rozliczenie płatności za swoje zakupy. Z kolei wśród transakcji szybciej zwiększa się liczba transakcji bezgotówkowych wypierając powoli wypłaty gotówki w bankomatach”, mówi Anna Znamirowska-Stączek, Dyrektor Biura Kart Płatniczych w BRE Banku.
Tempo wzrostu (1Q2007 do 1Q2006)rynekBRE Bank
liczba kart17,5%42,3%
liczba kart debetowych dla os. fiz.10,0%40,8%
liczba kart kredytowych dla os. fiz.50,2%54,6%
liczba kart debetowych business23,9%41,0%
liczba transakcji bezgotówkowych32,7%48,9%
wartość transakcji bezgotówkowych29,9%47,6%
 Jak podaje Visa Europe, udział BRE Banku w liczbie wydanych kart Visa w Polsce wzrósł z 6,3% na koniec marca 2006 do 7,6% na koniec marca 2007.  Najszybciej w ciągu roku rósł udział BRE Banku w liczbie wydanych kart debetowych dla klientów indywidualnych, co świadczy o ogromnym zainteresowaniu klientów rachunkami osobistymi w mBanku czy MultiBanku, do których te karty są wydawane.
Udział BRE Banku w polskim rynkukart płatniczych Visa
 marzec 2006marzec 2007