Top Inwestycje Komercyjne w Przestrzeni Miejskiej 2014. Wydarzenie towarzyszące VI Europejskiemu Kongresowi Gospodarczemu

Plac Unii w Warszawie, Green Horizon w Łodzi, Olivia Business Center w Gdańsku oraz Galeria Siedlce ? to zwycięzcy konkursu Top Inwestycje Komercyjne w Przestrzeni Miejskiej 2014. Gala wręczenia nagród była wydarzeniem towarzyszącym w trakcie VI Europejskiego Kongresu Gospodarczego (European Economic Congress ? EEC) w Katowicach. < p>? Współczesne inwestycje w nieruchomości komercyjne to już nie tylko sklepy, biura czy pokoje hotelowe, ale znaczące dla rozwoju miast przedsięwzięcia, które zmieniają obraz ośrodków i wpływają na jakość życia mieszkańców. Właśnie takie realizacje ma za zadanie wyróżnić konkurs Top Inwestycje Komercyjne w Przestrzeni Miejskiej, którego II edycja towarzyszy Europejskiemu Kongresowi Gospodarczemu w Katowicach ? powiedział Robert Posytek, redaktor naczelny Propertynews.pl podczas uroczystej gali wręczenia nagród. Laureaci konkursu Top Inwestycje Komercyjne w Przestrzeni Miejskiej 2014:
  • Plac Unii w Warszawie ? to kompleks biurowo-handlowy zlokalizowany w ważnym punkcie komunikacyjnym Warszawy, na granicy Śródmieścia i Mokotowa. Składa się z trzech obiektów, oferujących łącznie 56 800 mkw. powierzchni do wynajęcia, z czego 41 300 mkw. to część biurowa o standardzie A+, natomiast 15 500 mkw. ? trzypoziomowa galeria handlowa. W 2012 roku obie części kompleksu otrzymały prestiżowy certyfikat ekologiczny BREEAM z oceną "bardzo dobry". Projekt Placu Unii został opracowany przez renomowaną pracownię APA Kuryłowicz & Associates, pod przewodnictwem wybitnego polskiego architekta profesora Stefana Kuryłowicza.
  • Galeria Siedlce ? to jedna z najważniejszych prywatnych inwestycji w mieście. Powstała w sercu ośrodka, w pobliżu dworców PKP i PKS, na terenie dawnego stadionu, nadając zupełnie nowy kształt tej części Siedlec. Nowe centrum handlowe wraz z istniejącymi już obiektami oraz zintegrowanymi, zabytkowymi budynkami, jest największym tego typu obiektem w subregionie. Kompleks oferujący 26 tys. mkw. powierzchni najmu pomieścił 120 punktów handlowych, lokale gastronomiczne, kino oraz klub fitness.

• Green Horizon w Łodzi ? to kompleks biurowy klasy A realizowany zgodnie z zasadami zrównoważonego budownictwa i pierwszy tego typu budynek w Łodzi posiadający certyfikat środowiskowy LEED. Inwestycja zlokalizowana jest przy jednej z głównych arterii komunikacyjnych Łodzi, w bezpośrednim sąsiedztwie kampusu Uniwersytetu Łódzkiego. Bryła budynku wpisuje się w istniejące zabudowania wokół Ronda Solidarności i jednocześnie podkreśla wielkomiejski charakter tej części miasta. Otwarte patio między budynkami kompleksu tworzy tkankę miejską, oferując zarówno użytkownikom budynku jak i pobliskim mieszkańcom dostęp do punktów usługowo-gastronomicznych. Elementy wystroju patio oraz wnętrz budynku zawierają nawiązania graficzne do przeszłości miejsca, w którym mieściła się tkalnia w okresie rozkwitu przemysłu włókienniczego.

• Olivia Business Centre w Gdańsku?Dzięki tej inwestycji, Gdańsk jako destynację biznesową odkryły tak wielkie koncerny jak niemiecki Bayer czy francuski Playsoft. Obecnie kompleks tworzą cztery biurowce. W ten sposób powstaje największe centrum biznesowe i biurowe w Polsce Północnej, zlokalizowane w centrum aglomeracji, przy głównej arterii łączącej całe Trójmiasto. Biurowce docelowo zaoferują 120 tys. mkw. nowoczesnej powierzchni biurowej o najwyższym standardzie.

Plebiscyt Top Inwestycje Komercyjne w Przestrzeni Miejskiej wyłania projekty deweloperskie, mające funkcje handlowe, usługowe, hotelowe i konferencyjne, a także biznesowe, które w ostatnim roku (maj 2013-maj 2014) w istotny sposób wzbogaciły ofertę miast dla biznesu, turystki, kultury i rozrywki, przyczyniły się do rewitalizacji zdegradowanej tkanki miejskiej, a także stały się rozpoznawalnym symbolem aglomeracji. Ocenie podlega także wizja inwestora prywatnego, który we współpracy z władzami samorządowymi przyczynił się do efektywnego podniesienia jakości życia w mieście i potrafił wpisać swoją inwestycję komercyjną w potrzeby władz samorządowych, społeczności lokalnej i biznesu. Brana pod uwagę jest również zgodność projektu lub działań z zasadami zrównoważonego rozwoju oraz walory architektoniczne projektu lub obiektu przyczyniające się do uatrakcyjnienia tkanki miejskiej. Wyróżnienia zostały wręczone podczas uroczystej Gali w trakcie Europejskiego Kongresu Gospodarczego, który odbywa się w dniach 7-9 maja 2014 w Katowicach Dodatkowe informacje o konkursie Top Inwestycje Komercyjne w Przestrzeni Miejskiej 2014: http://www.propertynews.pl/centra-handlowe/poznaj-laureatow-konkursu-top-inwestycje-komercyjne-w-przestrzeni-miejskiej-2014,25930_0.html

***

Europejski Kongres Gospodarczy (European Economic Congress ? EEC) w Katowicach to trzydniowy cykl debat, spotkań i wydarzeń towarzyszących z udziałem sześciu tysięcy gości z Polski, Europy, świata. W blisko 100 sesjach bierze co roku udział kilkuset panelistów, komisarze unijni, premierzy i przedstawiciele rządów państw europejskich, prezesi największych firm, naukowcy i praktycy, decydenci, mający realny wpływ na życie gospodarcze i społeczne. W opiniotwórczym gronie, w formie otwartej debaty publicznej, prowadzone są rozmowy o kwestiach najistotniejszych dla rozwoju Europy. Europejski Kongres Gospodarczy został uznany za forum jednej z najbardziej reprezentatywnych dyskusji o przyszłości Europy. Tezy wystąpień najważniejszych uczestników są często cytowane i szeroko komentowane. Organizatorem Europejskiego Kongresu Gospodarczego, od pierwszej edycji w 2009 roku, jest Grupa PTWP SA.

###

Więcej informacji o Europejskim Kongresie Gospodarczym ? www.eecpoland.eu Więcej informacji o organizatorze ? Grupa PTWP SA ? www.ptwp.pl Zapraszamy również: Wirtualne biuro prasowe: http://media.eecpoland.eu/
Źródło Europejski Kongres Gospodarczy. Dostarczył netPR.pl