INWESTOR

Data publikacji: 2015-04-22, 09:00
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Małe i średnie firmy z warszawskiej giełdy mają szansę na dobre wyniki w tym roku. Zwłaszcza te przemysłowe i eksportujące na Zachód
Kategoria: INWESTOR,

Najbliższe miesiące przyniosą zyski głównie spółkom z sektora małych i średnich firm. Przedsiębiorstwa duże będą sobie radzić gorzej. Słabe wyniki banków zapowiadano już od dawna w związku z obniżką stóp procentowych NBP, ale problemy mają także firmy surowcowe.

– Teraz silną dekoniunkturę na rynku widać wśród spółek wydobywczych – mówi agencji informacyjnej Newseria Inwestor Łukasz Bugaj, analityk DM BOŚ. – Nie widać bankructw, ponieważ głównym właścicielem w wielu przypadkach jest Skarb Państwa, więc obserwujemy próby restrukturyzacji, ale są to bardzo ciężkie próby i pod względem wyników będzie presja w całym roku na raportowanie raczej słabych wyników.

Zdaniem Bugaja wśród dużych polskich firm lepszych wyników oczekiwać można co najwyżej po rafineriach. I to pomimo strat wykazanych w ostatnich raportach.

– Jeżeli spojrzymy na raportowany wynik netto, to wydaje się, że tu jest nie najlepsza sytuacja, ponieważ są duże, nawet miliardowe straty – zwraca uwagę Łukasz Bugaj. – Ale jest to czynnik jednorazowy. Na to wpływają odpisy, jeżeli to odejmiemy, to sytuacja wygląda zdecydowanie lepiej. I zarówno PKN Orlen, jak i PGNiG zaskoczyły pozytywnie i zaraportowały całkiem niezłe rezultaty.

A to już wiesz?  Grupa Recykl przesuwa termin inwestycji w instalację do produkcji alternatywnego paliwa. Przedsięwzięcie podwoi produkcję tego surowca

PKN Orlen mimo niższych niż w 2103 roku przychodów uzyskał w całym 2014 r. lepszy wynik brutto, a wynik EBITDA LIFO (liczony wg zasady ostatnie przyszło, pierwsze wyszło, czyli niwelującej zmiany w cenie surowca) przekroczył 5 mld zł. Strata netto spowodowana była pięciomiliardowym odpisem z tytułu utraty wartości aktywów. Z kolei PGNiG mimo spadku przychodów i wyniku operacyjnego w segmencie poszukiwania i wydobycie uzyskał w całym 2014 roku wzrost przychodów do 34,3 mld zł z 32 mld zł rok wcześniej. Natomiast zysk przypadający na akcjonariuszy jednostki dominującej wzrósł do 2,82 mld zł z 1,92 mld zł.

Znacznie lepiej od indeksu największych spółek radzić sobie powinny podmioty skupione w mWIG40 i sWIG80.

– W przypadku małych i średnich spółek da się zaobserwować ożywienie gospodarcze – podkreśla analityk DM BOŚ. – Wyniki się poprawiają, w szczególności w przypadku tych podmiotów, które są nastawione na konsumenta prywatnego, czyli np. spółki odzieżowe, na tym korzystają też spółki eksportujące, ale na kierunki zachodnie. Tam ożywienie w strefie euro również jest widoczne po części w wynikach polskich spółek, gorzej ze spółkami działającymi na Wschodzie, ale to już jest temat praktycznie od II kw. minionego roku widoczny w wynikach.

Wśród gospodarczych sektorów najwięcej oczekiwać można w tym roku po budowlance. Ci, którzy przetrwali falę bankructw w 2012 roku, mają dziś zdrowsze struktury, mniejszą konkurencję i dobrą sytuację na rynku oraz perspektywę kolejnych środków z Unii.

– Wcześniejsze kwartały były słabe i łatwo jest zaskoczyć pozytywnie, bo spółki wychodzą de facto ze strat w stronę zysków, a te spółki, które miały zyski wcześniej, cały czas je pokazują, nawet w nieco większej skali, gdyż są w stanie poprawić marże – ocenia Łukasz Bugaj z DM BOŚ. – Segment budowlany w istocie pokazał niezłe wyniki, choć dopiero od niedawna widać je w bilansach. W przeciwieństwie do spółek deweloperskich, które już te lepsze wyniki mają od dłuższego czasu, budowlanka nadgania i rzeczywiście jest tym sektorem, który wychodzi teraz na prostą.

A to już wiesz?  Radpol czeka na inwestycje infrastrukturalne, zwłaszcza w ciepłownictwie i energetyce. W ich finansowaniu pomagają tanie kredyty

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:

Małe i średnie firmy z warszawskiej giełdy mają szansę na dobre wyniki w tym roku. Zwłaszcza te przemysłowe i eksportujące na Zachód INWESTOR, - Najbliższe miesiące przyniosą zyski głównie spółkom z sektora małych i średnich firm. Przedsiębiorstwa duże będą sobie radzić gorzej. Słabe wyniki banków zapowiadano już od dawna w związku z obniżką stóp procentowych NBP, ale problemy mają także firmy surowcowe.
Hashtagi: #INWESTOR # gospodarka, koniunktura gospodarcza, GPW, spółki, wzrost gospodarczy w Polsce, Unia Europejska, eksport

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy